Initiatief voor moedertaalonderwijs krijgt aandacht in de Iriswijk buurtkrant in Eindhoven
- HLE Network
- Apr 1
- 2 min read
Updated: Apr 3
1 april, 2025
Het onderstaande artikel is een herpublicatie van een interview met de oprichster van HLE Network, dat verscheen in de 93e editie van de Iriskrant in Eindhoven, geschreven door Nikki Spooren. Wij willen de redactie van de Iriskrant hartelijk bedanken voor de mogelijkheid om onze informatie en visie te delen!

In onze wijk woont een bijzondere vrouw die zich onvermoeibaar inzet voor een heel belangrijke vorm van onderwijs: moedertaalonderwijs. Gisi Cannizzaro is oprichtster van het HLE Network. 21 Februari was de Internationale Dag van de Moedertaal, uitgeroepen door UNESCO. Een mooi moment voor een interview. Hierin vertelt Gisi over haar drijfveren, uitdagingen en de impact van het HLE Network binnen regio Eindhoven.
Gisi is zelf meertalig en moeder van kinderen die opgroeien in een talig diverse omgeving. “Meertaligheid wordt in Europa als een meerwaarde gezien, maar in de praktijk is er vaak weinig ruimte voor kinderen om hun moedertaal te onderhouden,” legt ze uit. “Er bestaan al sinds de jaren ’80 moedertaalprogramma’s in Eindhoven. Inmiddels zijn dat er 15. Spaans, Roemeens, Bulgaars, Chinees, Koreaans… het zijn enkele voorbeelden. Het waren losse initiatieven.” Er was weinig overzicht. Eén van de redenen om in 2019 het Heritage Language Education Network (HLE Network) op te richten. “Het is een samenwerkingsverband. Samen staan we sterker en zijn we makkelijker te vinden.”. Inmiddels bereikt het netwerk ruim 2000 kinderen, maar er zijn veel meer meertalige kinderen in onze regio. Het HLE Network hoopt nog krachtiger te worden, zodat ze nog meer kinderen kunnen bereiken.
“Een sterke basis in de moedertaal vergemakkelijkt het leren van andere talen en draagt bij aan een de cognitieve ontwikkeling. Ook is het voor kinderen belangrijk om contact te kunnen houden met familie, te begrijpen waar je vandaan komt.” Als gepromoveerd taalkundige weet Gisi waar zij het over heeft. “Wij vinden het belangrijk dat kinderen integreren, niet assimileren”. Daar wil ze graag meer over uitleggen. “Assimilatie zou betekenen dat je een heel deel van jezelf laat vallen. Integreren betekent samenvoegen. Het mooie van de verschillende culturen samenvoegen tot je eigen, complexe identiteit”. Het draagt bij aan een inclusieve samenleving.
Een van de manieren waarop het HLE Network deze kloof probeert te dichten, is door samenwerkingen aan te gaan met reguliere scholen, bedrijven en overheidsinstanties. De Gemeente Eindhoven weet dat er bij het HLE Network veel expertise zit. Daarom worden zij regelmatig betrokken bij het verbreden van de kennis in de regio, zoals bijvoorbeeld bij leerkrachten en PABO-studenten. UNESCO ziet moedertaalonderwijs als een universeel recht. In landen als Zweden en Australië wordt het als hoge prioriteit gezien.
Nederland is nog niet zo ver. Een mooi doel dit te veranderen, aldus Gisi. Zij is trots op wat het HLE Network tot nu toe al bereikt heeft. Met beperkte middelen zetten de vele vrijwilligers zich vosl enthousiasme in. Samen zetten ze het moedertaalonderwijs steeds meer op de kaart als waardevolle aanvulling op het reguliere onderwijs.
Het HLE Network is nog lang niet klaar, er komen nog vele mooie ontwikkelingen aan! Regelmatig zijn er evenementen, zoals een netwerkevenement of een paneldiscussie. Wil je meer weten? Neem een kijkje op: www.hlenet.org
-Nikki Spooren
Lees de volledige editie van de buurtkrant hier!